×
×

Gratis offertes voor het plaatsen van dakisolatie

Wens je een gedetailleerde prijs te ontvangen voor het laten plaatsen van dakisolatie? Via ons offerteformulier vraag je zelfs meerdere offertes in één klap aan. Wij sturen je aanvraag door naar de beste specialisten in jouw regio, die je vervolgens elk een gratis offerte op maat voorleggen. Vergelijk de prijzen aandachtig, en bespaar zo tot wel 35% op de prijs.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

dakisolatie-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

PIR dakisolatie: bereken uw geschatte prijs & premiebedrag

PIR, voluit polyisocyanuraat, is een synthetisch materiaal met een hoge isolerende waarde. Het is de laatste jaren terug heel populair geworden als isolatiemateriaal, als gevolg van de verbeterde producten die op de markt zijn gekomen. PIR wordt op de markt aangeboden door verschillende isolatiemerken, en biedt een nog betere thermische isolatie dan PUR.

Sarking dak met Utherm

In dit artikel:

Voordelen en nadelen van PIR als dakisolatie

+ Het grootste voordeel van PIR is ongetwijfeld het hoge isolerend vermogen. Van alle isolatiematerialen behaalt PIR, met uitzondering van Resol, de laagste lambda-waarde. Bij PIR zullen de lambda-waarden steeds schommelen tussen de 0,022 W/mK en de 0,026 W/mK.

+ PIR kan heel goed om met vocht. Het neemt haast geen vocht op, waardoor je heel veel vochtproblemen in je dak kan vermijden. Indien je PIR-dakisolatieplaten goed afsluit en dicht, dan hoef je geen dampscherm aan te brengen. Bovendien zijn er PIR-platen op de markt die reeds voorzien zijn van een vochtwerende bekleding.

+ PIR-isolatieplaten zijn te gebruiken in verschillende toepassingen. Zo kan je PIR gebruiken voor het isoleren van zowel hellende als platte daken. Bovendien kan je PIR-platen vinden met de gepaste bekleding voor jouw toepassing. Zo vind je voor het isoleren van platte daken bijvoorbeeld PIR-platen met een bitumen bekleding, waarop meteen een roofing gelegd kan worden.

+ PIR is ook brandwerend, wat natuurlijk heel belangrijk is voor je huis, en voor de veiligheid van de bewoners van je huis. PIR kan eigenlijk beschouwd worden als verbeterd PUR-schuim met een betere brandbestendigheid.

+ PIR is een heel licht materiaal, waardoor het ook makkelijk te verwerken en te versnijden is. Hoewel je PIR niet kan samendrukken, kan je dus wel makkelijk de gewenste afmetingen bekomen door het te versnijden.

PIR isolatie

PIR mag dan wel een licht materiaal zijn, het is niet samen te drukken, zoals glaswol of rotswol. Je moet het dus steeds versnijden, waardoor je soms met veel afval achterblijft.

Net zoals PUR is ook PIR een synthetisch isolatiemateriaal. Hoewel PIR iets milieuvriendelijker is dan PUR, worden er toch nog steeds schadelijke stoffen gebruikt bij het productieproces. PIR is bovendien niet biologisch afbreekbaar.

PIR is een vrij duur isolatiemateriaal. Het is een verbeterde versie van PUR, en het isolerende vermogen ligt ook veel hoger dan bij isolatiematerialen op basis van minerale wollen.


Verlaag je energiefactuur met honderden euro's

Dakisolatie zelf plaatsen goedkoper? Vaak niet!

Dakisolatie laten plaatsen komt vaak goedkoper uit

Hou de warmte binnen in de winter, en buiten in de zomer

Benieuwd naar het tarief van een isolatiespecialist?

Vergelijk prijzen van professionele plaatsers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Met dakisolatie kan je honderden euro's per jaar besparen op energiekosten. Van plan om de dakisolatie zelf te plaatsen? Denk even na! Dankzij de premies komt plaatsing door een aannemer vaak goedkoper uit. Vraag gratis offertes aan, en ontdek het zelf!

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
dakisolatie plaatsers

aanvraag starten


Hoe PIR dakisolatie plaatsen? Enkele tips en tricks!

Met PIR isolatieplaten kan je zowel een hellend dak als een plat dak isoleren. Afhankelijk van het type dak dat je wil isoleren, hanteer je uiteraard een andere methode, en kies je voor een ander type isolatieplaten. Laten we alle scenario's even overlopen.

Hellend dak langs binnen isoleren

Uiteraard kan je met PIR-platen een hellend dak langs binnenuit isoleren. De isolatieplaten moeten aan de binnenkant van je houten dakgebinte bevestigd worden. In plaats van de isolatie tussen de kepers van je dak aan te brengen, bevestig je de platen best op de balken zelf. Hierdoor creëer je een ononderbroken schild, en verlaag je het risico op koudebruggen.

Bevestig de platen zo goed mogelijk tegen het houten raamwerk, door minstens twee bevestigingen per plaat aan te brengen. Eventuele kieren tussen de platen kan je afdichten met PUR-schuim, en vervolgens afkleven met alu-tape.

Voor na-isolatie van een hellend dak langs binnenuit heb je de keuze uit verschillende producten. Bij Unilin kan je kiezen voor de Utherm Wall, een isolatieplaat die bedoeld is voor spouwmuurisolatie, maar ook kan dienen voor het isoleren van hellende daken langs binnenuit.

Hellend dak isoleren met Utherm

Bij Xtratherm vind je de Xtrathem Thin-R XT/PR, een PIR-plaat voor het isoleren van hellende daken langs binnen. Ook hier worden de platen aan de onderkant van de spanten aangebracht, zodat de platen niet worden onderbroken door de houten balken. Het is bovendien mogelijk om de Thin-R XT/PR te gebruiken in combinatie met glaswol. In dit geval zal je de glaswolisolatie tussen de kepers plaatsen, maar in plaats van af te dekken met klassieke gipskartonplaten, gebruik je de Thin-R XT/PR als afdekking. Het voordeel van deze methode is dat je slechts een minimale dikte moet voorzien voor je PIR-platen, en bovendien verminder je hierdoor de koudebrugwerking van het hout.

Hellend dak isoleren met Xtratherm

Ook hier weer is het belangrijk te vermelden dat er steeds een onderdak aanwezig moet zijn vooraleer je begint met het plaatsen van de isolatielaag. Breng bovendien een dampscherm aan aan de onderkant van de isolatielaag.

Ontdek hoe je te werk gaat bij het plaatsen van een dampscherm.

Hellend dak langs buiten isoleren

Een hellend dak isoleren langs de buitenkant, de zogenaamde sarking-methode, is een iets omslachtigere methode, maar des te efficiënter. Bij deze methode zal je de isolatielaag immers bovenop de dakstructuur aanbrengen, net onder de uiteindelijke dakbedekking. Uiteraard kan je voor deze methode ook kiezen voor PIR-isolatie

Beginnen doe je uiteraard door je oude dakbedekking te verwijderen. Bovenop de dakstructuur die dan wordt blootgelegd, worden de dakisolatieplaten geplaatst. Laat de isolatieplaten goed tegen elkaar aansluiten zodat ze een ononderbroken schild vormen. De meeste platen zijn voorzien van een tand en groef systeem, zodat je twee platen makkelijk in elkaar kan klikken. Om je isolatieschild helemaal winddicht te maken, plak je de naden af met daarvoor voorziene tape. Vaak kan je bij isolatiemerken deze tape als accessoire bijkopen.

Na het plaatsen van het isolatieschild breng je het onderdak aan. Dit onderdak is onontbeerlijk bij elk type dak, want het beschermt je dakstructuur tegen neerslag van buitenaf. Soms is dit onderdak, vaak in de vorm van een folie, apart te bestellen. Maar sommige isolatieplaten beschikken reeds over een onderdak dat is vastgekleefd aan de isolatieplaten zelf. Een voorbeeld hiervan is de Utherm Sarking Plus van Unilin.

Sarking dak met Utherm

Bovenop het onderdak wordt een lattenstructuur aangelegd, waarop de uiteindelijke dakbedekking wordt aangebracht.

Ook bij deze methode heb je de keuze uit verschillende merken. De Utherm Sarking en de Utherm Sarking Plus werden hier al vermeld. Bij Xtratherm vind je de Xtroroof platen. Tot slot kan je ook kiezen voor de Therma™ TP10 Hellend Dakplaat van Kingspan. Deze PIR hardschuim isolatieplaat heeft een vezelvrije kern, en is aan twee zijden voorzien van een alu meerlagen complex.

Kingspan Therma

Lees meer over het isoleren van een hellend dak.

Plat dak isoleren

PIR isolatie is ook uiterst geschikt voor het isoleren van platte daken, ondanks hun lichte samenstelling. Belangrijk is uiteraard dat de platen stevig, beloopbaar en drukvast zijn. De plaatsing verloopt vaak vrij eenvoudig, al kan dit wel verschillen van systeem tot systeem. Vaak wordt begonnen met het aanleggen van een dampremmende laag. Deze kan zowel enkelzijdig of dubbelzijdig worden afgetaped. Neem voldoende overschot aan de randen, zodat je na de plaatsing van de isolatieplaten kan terugvouwen. Tot slot wordt de uiteindelijke dakbedekking geplaatst.

Utherm Roof PIR

De plaatsing van de isolatieplaten hangt vaak af van de ondergrond. Zo dienen isolatieplaten vaak anders gelegd te worden en bevestigd te worden indien het gaat om een betonnen ondergrond of een houten ondergrond. Het plaatsen van de isolatieplaten laat je daarom best over aan een specialist.

Lees meer over het isoleren van een plat dak.

Zoldervloer isoleren

PIR isolatie kan uiteraard ook gebruikt worden voor het isoleren van een zoldervloer. Het volstaat doorgaans om de isolatieplaten op de zoldervloer te plaatsen. Wil je een goed beloopbare vloer, dan plaats je best nog een bijkomende houten vloer.

Ook hiervoor kan je de Thin-R XT/PR van Xtrathem gebruiken. Leg de platen goed aansluitend op de zoldervloer. Indien de zoldervloer frequent belopen zal worden, dan is het aan te raden om bovenop de isolatielaag nog een houten vloer aan te leggen, om de isolatie niet al te veel te beschadigen.

Ook de Therma™ TP13 Vloerisolatie Element van Kingspan kan gebruikt worden voor het isoleren van je zoldervloer. De Therma™ TP13 is bestemd voor het thermisch na-isoleren van (zolder)vloeren met een constructieve betonnen of houten ondervloer. Dankzij zijn 12 mm dikke, vochtwerende spaanplaat aan de bovenzijde van de isolatieplaat is de Therma™ TP13 goed beloopbaar, en dus uiterst geschikt voor zolderruimtes die worden omgevormd tot volwaardige kamer. De sponning die voorzien is in de isolatieplaat zorgt voor een goede thermische isolatie.

Zoldervloer isoleren met PIR

Lees meer over het isoleren van de zolder.

PIR isolatiemerken

PIR isolatieplaten kan je in ons land verkrijgen bij verschillende isolatiemerken. De meest gekende isolatiemerken zijn ongetwijfeld Kingspan, Unilin en Xtratherm.

Kingspan

Kingspan beschikt met Kooltherm en Therma over twee series. De Kooltherm serie bestaat uit isolatieplaten vervaardigd uit resol hardschuim. De Therma isolatieplaten beschikken over een kern van vezelvrij PIR hardschuim. De ThermaTM TP10 is de enige isolatieplaat voor het isoleren van een hellend dak. Deze isolatieplaat wordt langs de buitenzijde bevestigd. De andere Therma platen zijn bedoeld voor het isoleren van een plat dak, waarbij bevestigingen mogelijk zijn.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
ThermaTM TP10KingspanHellend dakIsolatieplatenPIR0,023 W/mK
ThermaTM TR20KingspanPlat dakIsolatieplatenPIR0,027 W/mK
ThermaTM TR24KingspanPlat dakIsolatieplatenPIR0,025 W/mK
ThermaTM TR26KingspanPlat dakIsolatieplatenPIR0,023 W/mK
ThermaTM TR26 FMKingspanPlat dakIsolatieplatenPIR0,023 W/mK
ThermaTM TR27 FMKingspanPlat dakIsolatieplatenPIR0,027 W/mK

Unilin

Ook Unilin beschikt over verschillende series, maar om je dak met PIR te isoleren moet je bij de Utherm serie zijn. Met de Utherm isolatieplaten kan je zowel een plat dak als een hellend dak isoleren. Met de Utherm sarking platen isoleer je een hellend dak langs de buitenzijde van het dak. De Utherm Roof platen isoleren je plat dak langs de buitenzijde. Alle Utherm isolatieplaten beschikken over een bijzonder lage lambda waarde van 0,022 W/mK.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
UTHERM sarkingUnilinHellend dakIsolatieplatenPIR0,022 W/mK
UTHERM sarking plusUnilinHellend dakIsolatieplatenPIR0,022 W/mK
UTHERM roof BUnilinPlat dakIsolatieplatenPIR0,022 W/mK
UTHERM roof MUnilinPlat dakIsolatieplatenPIR0,022 W/mK
UTHERM roof LUnilinPlat dakIsolatieplatenPIR0,022 W/mK

Xtratherm

Ook bij Xtratherm vind je PIR isolatieplaten om je dak te isoleren. Zowel hellend dak als plat dak kunnen met Xtratherm geïsoleerd worden. Xtratherm beschikt op dit vlak over een uitgebreid assortiment, met isolatieplaten die allen een hoog isolerend vermogen hebben.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
Thin-R XT/PR ALUXtrathermHellend dakIsolatieplatenPIR0,023 W/mK
Thin-R XT/PRWM ALUXtrathermHellend dakIsolatieplatenPIR0,023 W/mK
Thin-R XT/PR ALU STUCCOXtrathermHellend dakIsolatieplatenPIR0,023 W/mK
Thin-R XT/FR ALUXtrathermPlat dakIsolatieplatenPIR0,023 W/mK
Thin-R XT/FR MGXtrathermPlat dakIsolatieplatenPIR0,025 W/mK
Thin-R XT/FR BGXtrathermPlat dakIsolatieplatenPIR0,025 W/mK
Thin-R XT/FR ALU STUCCOXtrathermPlat dakIsolatieplatenPIR0,023 W/mK

Prijs van PIR dakisolatie

PIR isolatie is vrij duur in vergelijking met andere isolatiematerialen. Daar zit de lage lambda waarde uiteraard voor iets tussen. De prijs per vierkante meter voor een PIR-isolatieplaat begint vanaf 20 euro. Voor deze prijs heb je een isolatieplaat met een dikte van zo'n 80 à 90 mm, en met een Rd-waarde van zo'n 3,5 à 4 m²K/W. Voor isolatieplaten met een dikte van 160 mm heb je een Rd-waarde van zo'n 7 m²K/W, en loopt de prijs per vierkante meter op richting 60 euro.

Kijk op de merkenpagina's van de isolatiemerken voor gedetailleerde prijzen per product en per dikte.CALCULATOR: Bereken de geschatte prijs en premies voor je PIR isolatie (UPDATE 2021)

Van plan om je dak te isoleren met PIR? Dan ben je vast benieuwd naar de totale kostprijs en de premies die je voor je dakisolatie kan krijgen. Maak hier de berekening.

Selecteer de oppervlakte van je dak (in m²)


Welke isolatie wil je plaatsen?

TIP: Maak gebruik van onze productfilter om een geschikt isolatiemateriaal te vinden.


Ga je de isolatie zelf plaatsen?

LET OP: Je krijgt geen subsidie indien je de isolatie zelf plaatst.


Gaat het om een nieuwbouw of renovatieproject?

Bereken zelf uw rendement
Vind het geschikte isolatiemateriaal
Vergelijk gratis meerdere offertes