×
×

Gratis offertes voor het plaatsen van dakisolatie

Wens je een gedetailleerde prijs te ontvangen voor het laten plaatsen van dakisolatie? Via ons offerteformulier vraag je zelfs meerdere offertes in één klap aan. Wij sturen je aanvraag door naar de beste specialisten in jouw regio, die je vervolgens elk een gratis offerte op maat voorleggen. Vergelijk de prijzen aandachtig, en bespaar zo tot wel 35% op de prijs.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

dakisolatie-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Zolder isoleren: Hoe ga je te werk? Waarop moet je letten?

Indien je met isolatie echt het verschil wil maken, dan is het isoleren van de zolder een absolute must. Liefst 30% van de warmte in huis ontsnapt via het dak. Wil je langer kunnen genieten van de warmte in huis, dan moet je dus zeker je zolder isoleren.

In dit artikel:

Zolder isoleren of niet?

Gebruik je de zolderruimte enkel als bergruimte, dan is het interessanter om de zolder zelf niet te isoleren. Isoleer in dat geval enkel de zoldervloer.

Voor je beslist om je zolder te gaan isoleren, moet je jezelf eerst de vraag stellen of dit wel interessant is. Isolatie is immers des te efficiënter indien het beschermd volume (de geïsoleerde ruimte) kleiner wordt. Hoe kleiner de ruimte die geïsoleerd moet worden, hoe groter het rendement van je isolatie. Gebruik je de zolderruimte dus enkel als bergruimte, en niet als leefruimte, dan kan het interessanter zijn om de zolder niet te isoleren. In dat geval isoleer je dus enkel de zoldervloer.

Afhankelijk van de functie van de zolder, heb je dus drie scenario’s. Gebruik je de zolder enkel als bergruimte, dan isoleer je best enkel de zoldervloer. Gebruik je de zolder wel als leefruimte, dan isoleer je het dak van de zolder. In dat geval kan je het dak zowel isoleren langs de binnenkant als aan de buitenkant. We overlopen even alle scenario’s.


Verlaag je energiefactuur met honderden euro's

Dakisolatie zelf plaatsen goedkoper? Vaak niet!

Dakisolatie laten plaatsen komt vaak goedkoper uit

Hou de warmte binnen in de winter, en buiten in de zomer

Benieuwd naar het tarief van een isolatiespecialist?

Vergelijk prijzen van professionele plaatsers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Met dakisolatie kan je honderden euro's per jaar besparen op energiekosten. Van plan om de dakisolatie zelf te plaatsen? Denk even na! Dankzij de premies komt plaatsing door een aannemer vaak goedkoper uit. Vraag gratis offertes aan, en ontdek het zelf!

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
dakisolatie plaatsers

aanvraag starten


Zoldervloer isoleren

Wanneer de zolder zelf niet geïsoleerd hoeft te worden, isoleer je enkel de zoldervloer, waardoor je enkel de onderliggende leefruimtes isoleert. De zoldervloer isoleren is ook iets makkelijk dan het isoleren van het dak. Het isolatiemateriaal komt immers op de draagstructuur van de vloer te liggen. Hoe je precies te werk gaat, hangt af van het materiaal waaruit de draagvloer is opgebouwd. Vaak gaat het om een vloer in houten raamwerk, of om een massief betonnen vloer.

Houten raamwerk

In veel gevallen, zeker bij oudere huizen, bestaat een zoldervloer uit een houten raamwerk. De balken en kepers van deze houten vloer kunnen dienen als basis voor het plaatsen van de isolatie. Het houten raamwerk leent zich uitstekend voor het plaatsen van minerale wollen, zoals glaswol of rotswol. De isolatierollen of spijkerflensdekens worden tussen de kepers geplaatst, en samengedrukt tussen de balken. Indien de isolatie voorzien is van een dampscherm, dan moet dit aan de onderkant geplaatst worden.

Zoldervloer isoleren met houten raamwerk

Wat de isolatie betreft, volstaat het leggen van de isolatierollen. Maar wil je ook dan de zoldervloer beloopbaar blijft, dan dien je de vloer nog af te werken met vloerplaten. Hiervoor kan je bijvoorbeeld gipsplaten of spaanplaten gebruiken. Deze kunnen dan eventueel dienen als basis voor vloerbekleding.

In het geval van een zoldervloer in houten raamwerk, hoef je niet per se voor minerale wollen te kiezen. Je kan de zoldervloer zeker ook isoleren met isolatieplaten uit kunststof. Isolatieplaten die je hiervoor kan gebruiken, zijn bijvoorbeeld de Eurofloor van Recticel, of de ThermaTM TP13 van Kingspan. Meestal gaat het hier om isolatieplaten voor vloerisolatie, die ook gebruikt kunnen worden om de zoldervloer te isoleren. Het voordeel hierbij is dat de zoldervloer meteen beloopbaar wordt, en dat je meteen vloerbekleding kan aanbrengen.

Betonnen zoldervloer

Heeft de zolder een massieve vloer uit beton of cement, dan hoef je de isolatie enkel op de zoldervloer te leggen. In dit geval zijn kunststof isolatieplaten zeker de makkelijkste keuze. De isolatieplaten kunnen immers rechtstreeks op de zoldervloer gelegd worden.

Maar ook hier kan je zeker kiezen voor minerale wollen als isolatie. In dit geval moet je wel eerst een raamwerk aanbrengen op de zoldervloer. Dit brengt uiteraard meer werk en kosten met zich mee.

Betonnen zoldervloer isoleren

Zolderdak isoleren langs de binnenkant

Wil je de zolderruimte toch gebruiken als leefruimte, dan moet je deze ruimte uiteraard mee isoleren. In dat geval moet je het dak van de zolder isoleren. Meestal wordt een zolderdak langs de binnenkant geïsoleerd. De binnenkant van een zolderdak is meestal ook opgebouwd uit een houten raamwerk van balken, en eventueel ook gordingen.

Het houten raamwerk zal dienen als basis voor het plaatsen van isolatie. Voor isolatie aan de binnenkant van het dak wordt dan meestal gekozen voor minerale wollen als isolatie, zeker bij doe-het-zelvers. Rollen glaswol of rotswol zijn immers goedkoper dan isolatieplaten in kunststof, en zijn ook heel makkelijk te plaatsen. Je kan ze makkelijk versnijden in lengte en breedte, zodat ze perfect passen tussen de kepers van het dak.

Kies je voor minerale wollen als isolatie, dan mag je uiteraard niet vergeten een dampscherm aan te brengen aan de warme kant van de isolatie. Dit dampscherm voorkomt dat dampen afkomstig uit de leefruimte van de woning de isolatie zullen bevochtigen.

Ook bij een dak opgebouwd uit een houten raamwerk kan je kiezen voor dakisolatieplaten uit kunststof. De dakisolatieplaten moeten dan op het houten raamwerk bevestigd worden. Afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal moet je ook hier een dampscherm aanbrengen. Sommige isolatieplaten zijn al voorzien van een dampscherm.

Zolderdak isoleren langs de binnenkant

Zolderdak isoleren langs de buitenkant

Een hellend dak kan ook langs de buitenkant van het onderdak geïsoleerd worden. In dit geval gaat het dan om een sarkingdak, en spreekt men ook wel eens van bovendaks isoleren. In tegenstelling tot het meer traditionele isoleren langs de binnenkant, waarbij de isolatie tussen of onder de kepers zal geplaatst wordt, zal men bij een sarkingdak het isolatiemateriaal bovenop de kepers plaatsen, dus tussen de kepers en het onderdak.

Vaak wordt voor een sarkingdak gekozen als onderdeel van een grotere dakrenovatie. Wanneer men ook de dakbedekking wil vernieuwen, kiest men voor een sarkingdak omdat in dat geval het houten raamwerk niet moet verwijderd worden. Bij een sarkingdak kan je ook een ononderbroken isolatielaag plaatsen, in tegenstelling tot het isoleren langs de binnenkant, waarbij de houten kepers de isolatielaag onderbreken. Dit vermindert het risico op koudebruggen.

Het nadeel van een sarkingdak is dan weer het hogere prijskaartje. Net om die reden maakt het isoleren langs de buitenkant van het dak vaak deel uit van een groter renovatieproject, waarbij de hele dakbedekking wordt vernieuwd.

Zolderdak isoleren langs de buitenkant

Welke isolatiematerialen gebruiken?

Een zoldervloer isoleren doe je uiteraard met de gepaste isolatiematerialen. Meestal kan je hiervoor wel isolatiematerialen gebruiken die bedoeld zijn voor andere doeleinden, zoals het isoleren van vloeren of hellende daken. Zo kan je de Eurofloor van Recticel, een PUR isolatieplaat bedoeld voor vloerisolatie, ook gebruiken voor het isoleren van zoldervloeren.

In onderstaande tabel kan je een overzicht van geschikte isolatiematerialen terugvinden.

ProductMerkMateriaalLambdaLengteBreedte
TI 312KnaufGlaswol0,040 W/mK7000 mm1200 mm
EurofloorRecticelPUR0,023 W/mK2500 mm1200 mm
RenothermUnilinPIR0,022 W/mK1200 mm600 mm
Isoconfort 32IsoverGlaswol0,032 W/mK2300 mm1200 mm
Isoconfort 35IsoverGlaswol0,035 W/mK2000 mm1200 mm
Rockflex 214RockwoolRotswol0,040 W/mK5000 mm1000 mm
Rockflex 224RockwoolRotswol0,035 W/mK2000 mm1000 mm
ThermaTM TP13KingspanPIR0,023 W/mK1200 mm600 mm
UniLoftUnidekEPS0,032 W/mK1250 mm675 mm
Thin-R XT/UniPIRXtrathermPIR0,023 W/mK1200 mm600 mm
JACKODUR KF 300 Standard SFJackonXPS0,034 W/mK1250 mm600 mm
IKO Enertherm ALUEnerthermPIR0,022 W/mK1200 mm600 mm

Zoals je kan zien, zijn zowel minerale wollen als kunststof materialen geschikt om een zoldervloeren te isoleren. De plaatsing vergt evenwel een andere aanpak. Zo moeten minerale wollen steeds tussen kepers aangebracht worden. Geen probleem bij een houten raamwerk, maar indien je minerale wollen wil aanbrengen op een betonnen vloer, dan breng je best eerst kepers aan.

Kunststof isolatieplaten komen dan weer beter tot hun recht op betonnen vloeren. In dit geval is het risico op koudebruggen immers minimaal.

Welk isolatiemateriaal je ook kiest, vergeet niet om steeds een dampscherm onder de isolatielaag aan te brengen.

De zolder toch als woonruimte?

Gebruik je de zolder toch als woonruimte? Bijvoorbeeld door er een slaapkamer in onder te brengen? Dan moet de isolatie in het hellend dak worden aangebracht. Een hellend dak isoleren is iets moeilijker dan een zoldervloer isoleren. Hoe je een hellend dak isoleert, hangt af van verschillende factoren. Zo moet je bijvoorbeeld eerst al de keuze maken langs welke zijde je wil isoleren, buitenzijde of binnenzijde. Bovendien is ook de keuze van het isolatiemateriaal belangrijk.

Zolder als woonruimte

Voor meer informatie over het isoleren van hellende daken, verwijzen we je graag door naar ons artikel hierover.

Lees meer over het isoleren van een hellend dak.

Gratis offertes voor het plaatsen van dakisolatie

Wil je graag je zolder laten isoleren door een ervaren specialist, en ben je benieuwd naar de kostprijs? Via onderstaand formulier vraag je meteen meerdere offertes aan bij geschikte isolatiespecialisten in jouw regio. Op basis van jouw gegevens selecteren wij de meest geschikte aannemers. Zij zullen je vervolgens elk een gratis offerte op maat doorsturen. Zo kan je rustig prijzen vergelijken.

Niet tevreden met de offertes die je ontvangen hebt? Geen probleem, alle offertes die je ontvangt zijn gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


dakisolatie plaatsers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Bereken zelf uw rendement
Vind het geschikte isolatiemateriaal
Vergelijk gratis meerdere offertes