×
×

Gratis offertes voor het plaatsen van dakisolatie

Wens je een gedetailleerde prijs te ontvangen voor het laten plaatsen van dakisolatie? Via ons offerteformulier vraag je zelfs meerdere offertes in één klap aan. Wij sturen je aanvraag door naar de beste specialisten in jouw regio, die je vervolgens elk een gratis offerte op maat voorleggen. Vergelijk de prijzen aandachtig, en bespaar zo tot wel 35% op de prijs.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

dakisolatie-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

XPS dakisolatie: bereken uw geschatte prijs & premiebedrag

XPS, of geëxtrudeerd polystyreen, is een synthetisch isolatiemateriaal, dat wordt bekomen door het met sproeikop met drijfgas te plastificeren. Nadien worden ook nog andere stoffen toegevoegd. XPS is vergelijkbaar met EPS, maar heeft in tegenstelling tot EPS een gesloten cellenstructuur. Laten we de voordelen en nadelen van XPS als dakisolatiemateriaal even overlopen.

DOW omkeerdak

In dit artikel:

Voordelen en nadelen van XPS als dakisolatie

+ XPS heeft een vrij hoge lambda-waarde, en heeft dus een goed isolerend vermogen. De lambda-waarde van XPS schommelt rond de 0,030 W/mK. Niet zo laag als andere synthetische isolatiematerialen, zoals PUR en PIR, maar wel beter dan isolatiematerialen op basis van minerale wollen, zoals glaswol en rotswol. Hoe lager de lambda-waarde, hoe minder dik de isolatielaag moet zijn, en hoe meer ruimte je uitspaart.

+ XPS kan heel goed overweg met vocht. XPS neemt bijna geen vocht op, waardoor je vochtproblemen in je dak vermijdt. In sommige situaties is hierdoor zelfs geen dampscherm nodig.

+ XPS isolatieplaten worden vaak geleverd met een tand en groef systeem aan de randen. Hierdoor kunnen ze perfect in elkaar geklikt worden, wat het risico op warmteverliezen flink vermindert.

+ XPS is tot slot een isolatiemateriaal dat algemeen verkrijgbaar is. Het is een verbeterde vorm van piepschuim, wat in heel veel producten voorkomt.

XPS heeft als voornaamste nadeel dat het heel brandbaar is. Het is al brandbaar vanaf een temperatuur van 75° Celsius. Eens in brand vormt het bovendien een dikke zwarte rookwolk. Omwille van de hoge brandbaarheid worden vaak brandremmers toegevoegd aan de isolatieplaten. Bovendien is dit nodig om aan bouwvoorschriften te voldoen.

XPS is niet bestand tegen UV-stralen.

Het productieproces van zowel EPS als XPS is vaak energieverslindend en vervuilend. Bovendien zijn deze isolatiematerialen biologisch nauwelijks afbreekbaar. XPS kan in principe wel gerecycleerd worden, maar wordt in de praktijk bijna nooit gedaan.


Verlaag je energiefactuur met honderden euro's

Dakisolatie zelf plaatsen goedkoper? Vaak niet!

Dakisolatie laten plaatsen komt vaak goedkoper uit

Hou de warmte binnen in de winter, en buiten in de zomer

Benieuwd naar het tarief van een isolatiespecialist?

Vergelijk prijzen van professionele plaatsers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Met dakisolatie kan je honderden euro's per jaar besparen op energiekosten. Van plan om de dakisolatie zelf te plaatsen? Denk even na! Dankzij de premies komt plaatsing door een aannemer vaak goedkoper uit. Vraag gratis offertes aan, en ontdek het zelf!

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
dakisolatie plaatsers

aanvraag starten


Hoe XPS dakisolatie plaatsen? Enkele tips en tricks!

XPS is een heel veelzijdig materiaal dat voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt. Op onze markt vind je verschillende XPS isolatieplaten, zowel voor het isoleren van hellende daken als voor het isoleren van platte daken. De meeste XPS isolatieplaten die bij ons verkrijgbaar zijn, zijn echter gericht op het isoleren van platte daken. Laten we eens kijken hoe je te werk gaat bij het isoleren van je dak met XPS.

Hellend dak langs binnen isoleren

Je dak isoleren langs de binnenkant verloopt op eenzelfde manier met XPS als bij de andere isolatiematerialen. XPS is niet buigbaar zoals glaswol of rotswol. Indien je isolatieplaten dus niet perfect tussen de kepers van je dak passen, moet je de isolatieplaten dus op de kepers aanbrengen. Je isolatieplaten kan je op de kepers bevestigen op een mechanische manier. Dit is de meest duurzame methode.

Bij het aanbrengen van je isolatielaag hou je er uiteraard rekening mee dat je zo weinig mogelijk openingen tussen de platen laat. Deze openingen kunnen immers fungeren als koudebruggen, waardoor kostbare warmte uit je woning ontsnapt. Heb je toch openingen tussen de platen, dan kan je deze best opvullen met PUR schuimisolatie.

Na het aanbrengen van de isolatielaag, breng je ook nog een dampscherm aan. Het dampscherm komt uiteraard aan de warme kant van de isolatielaag. Meestal bieden isolatiemerken een eigen dampscherm aan, die ze leveren als accessoire bij de isolatieplaat die je gekozen hebt.

Tot slot werk je je dak langs de binnenkant verder af met een laatste afwerkingslaag. Hiervoor worden vaak gipskartonplaten gebruikt, die je verder kan schilderen.

Hellend dak langs buiten isoleren

XPS isolatieplaten kunnen ook gebruikt worden om een hellend dak langs de buitenkant te isoleren. Ook hier verloopt de plaatsing volgens een gelijkaardig proces als bij de andere isolatiematerialen.

Beginnen doe je met het aanbrengen van een dampscherm, die de isolatielaag beschermt tegen dampen van binnenin de woning. Bovenop het dampscherm komt de isolatielaag, waarbij je weer rekening houdt met een zo laag mogelijk aantal openingen en kieren. Heb je toch openingen, dan kunnen deze opgevuld worden met PUR isolatie. Een alternatief kan zijn om te kiezen voor isolatieplaten met een speciale randafwerking, zoals een tand en groef systeem, of een sponning systeem. Deze isolatieplaten zijn op zo'n manier ontworpen, dat ze perfect in elkaar passen, en dus de luchtdichtheid zo optimaal mogelijk maken.

Heb je je isolatielaag gelegd, dan leg je een onderdakfolie aan, die je dak beschermt tegen weersinvloeden van buitenaf. Een onderdak maakt je isolatielaag veilig voor wind en regen, wat de duurzaamheid van je isolatie natuurlijk alleen maar ten goede komt. Ook hier leveren vele isolatiemerken hun eigen folies, die perfect zijn afgestemd om de isolatieplaten zelf.

Plat dak isoleren

Met XPS isolatieplaten kan je ook platte daken isoleren. Meer nog, de meeste XPS isolatieplaten op de markt zijn bedoeld voor het isoleren van platte daken.

Hoe je dak geïsoleerd moet worden, hangt echter af van de plaat die je kiest. Zo heb je bijvoorbeeld de ROOFMATE SL-X van DOW, die geplaatst moet worden bovenop je huidige dakbedekking, zodat je een omkeerdak krijgt. Ook de URSA XPS N-III-L dient als isolatiemateriaal bij omkeerdaken.

Wil je XPS isolatieplaten gebruiken voor beloopbare daken, dan moet je letten op de drukvastheid van de isolatieplaat. Kies voor isolatieplaten die zware lasten kunnen dragen. Zodat ze na verloop van tijd niet beschadigd raken. Over het algemeen zijn de XPS isolatieplaten van DOW zeer stevige platen met een hoge drukvastheid.

DOW dakisolatie

Zoldervloer isoleren

Ook zoldervloeren kunnen uiteraard geïsoleerd worden met XPS dakisolatieplaten. Al moet je vooraf wel goed bepalen wat de uiteindelijke bestemming van de zolder wordt. Ga je de zolder als volledig nieuwe kamer inrichten, of blijft de zolder een gewone opbergruimte? Het antwoord op die vraag zal immers bepalen welk type isolatieplaten je moet kiezen. Voor een zoldervloer die frequent belopen zal worden, kies je best voor stevige isolatieplaten, zoals de isolatieplaten van DOW. Gaat de zolderruimte zelf bewoond worden, dan isoleer je beter de onderkant van het hellend dak. Blijft de zolderruimte een gewone opbergruimte, dan kan je iets lichtere platen kiezen.

Het aanbrengen van de isolatielaag gebeurt volgens dezelfde wijze als bij andere isolatieplaten. Heeft je zoldervloer kepers, dan plaats je de platen best bovenop de kepers. De ruimte tussen de kepers kan je eventueel nog opvullen met glaswol of rotswol. Indien je zoldervloer geen kepers heeft, dan kan je de platen uiteraard gewoon op de volle vloer leggen. Denk uiteraard ook aan het dampscherm, dat aan de warme kant van de isolatielaag aangebracht moet worden.

URSA XPS isolatieplaten

XPS isolatiemerken

XPS isolatieplaten zijn vaak gebruikte isolatieplaten in ons land. Zo kan je ze ook vinden bij verschillende isolatiemerken. URSA en DOW zijn ongetwijfeld de meest bekende.

DOW

DOW dakisolatieplaten

DOW is een eerste bekend merk van XPS dakisolatieplaten. De isolatieplaten van DOW zijn makkelijk te herkennen aan hun typische blauwe kleur, en staan bekend om hun stevigheid. DOW isolatieplaten worden daarom ook vaak gebruikt bij industriële en commerciële toepassingen. De platen presteren ook heel goed op vlak van lambda waarde, zeker voor XPS platen. Bij DOW kan je kiezen voor platen om hellende daken te isoleren, maar de meerderheid van de platen zijn bedoeld voor het isoleren van platte daken.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
ROOFMATE SL-ADOWPlat dakIsolatieplatenXPS0,033 W/mK
ROOFMATE TG-ADOWHellend dakIsolatieplatenXPS0,034 W/mK
ROOFMATE SL-XDOWPlat dakIsolatieplatenXPS0,029 W/mK
ROOFMATE LG-XDOWPlat dakIsolatieplatenXPS0,031 W/mK

URSA

URSA omkeerdak

Ook bij URSA zijn XPS dakisolatieplaten terug te vinden. In het assortiment van URSA komen vooral heel veel glaswol isolatieplaten voor, maar ze hebben dus ook enkele veelzijdige XPS isolatieplaten in hun assortiment, die ook gebruikt kunnen worden voor het isoleren van platte daken. De dakisolatieplaten van URSA zijn vooral geschikt voor het isoleren van omkeerdaken, waarbij de isolatieplaten dus bovenop de bestaande dakbedekking wordt gelegd. Deze platen zijn slechts in beperkte mate beloopbaar. Dikwijls wordt de isolatie bedekt met een grind- of kiezellaag.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
URSA XPS N-III-LURSAPlat dakIsolatieplatenXPS0,033 W/mK
URSA XPS N-V-LURSAPlat dakIsolatieplatenXPS0,036 W/mK

Prijs van XPS dakisolatie

XPS is als kunststof isolatiemateriaal iets goedkoper dan de andere kunststof materialen, zoals PIR, PUR of Resol. Dat komt uiteraard omdat het isolerende vermogen van XPS ook iets lager ligt. In vergelijking met isolatiematerialen op basis van minerale wollen is er wel een groot verschil. In sommige gevallen is een XPS isolatieplaat dubbel zo duur als een isolatieplaat op basis van minerale wollen van dezelfde dikte.

Prijzen van XPS isolatieplaten variëren van 6,55 euro per vierkante meter voor een plaat met een dikte van 30mm, tot 67 euro per vierkante meter voor een plaat met een dikte van 130 mm. Voor een gedetailleerde richtprijs voor XPS isolatieplaten kan je terecht op onze productfilter pagina.




CALCULATOR: Bereken de geschatte prijs en premies voor je XPS isolatie (UPDATE 2021)

Van plan om je dak te isoleren met XPS? Dan ben je vast benieuwd naar de totale kostprijs en de premies die je voor je dakisolatie kan krijgen. Maak hier de berekening.

Selecteer de oppervlakte van je dak (in m²)


Welke isolatie wil je plaatsen?

TIP: Maak gebruik van onze productfilter om een geschikt isolatiemateriaal te vinden.


Ga je de isolatie zelf plaatsen?

LET OP: Je krijgt geen subsidie indien je de isolatie zelf plaatst.


Gaat het om een nieuwbouw of renovatieproject?





Bereken zelf uw rendement
Vind het geschikte isolatiemateriaal
Vergelijk gratis meerdere offertes